2015. október 2., péntek

Báchili... chili egy bácsitól


Úgy 2-3 hete sétáltunk az egyik helyi piacon, és a piactól nem messze egy nagyon aranyos, idős bácsi árulta a portékáját egy kis terítőn. Alig volt pár szem holmija, de azok szépek voltak. Rögtön szemet szúrt néhány szem sárga kis paprika, ránézésre olyan volt színre és formára is, mint egy hagyományos TV paprika, csak épp sokkal apróbb.

Kérdeztem a bácsit, hogy ez milyen paprika, erre ő: "Hogy ez? Ez kérem chili paprika! Nagyon erős!".

Tovább faggattam: "És miért ilyen sárga? Ez ilyen éretten?" Erre ő: "Nem, ezt fel kell fűzni és majd ahogy szárad, úgy be is fog teljesen pirosodni".

Nem nagyon hittem ebben, de azért felfűztem a kis paprikákat (egészen pontosan 10db-ot vettem tőle, 10 Ft / db árfolyamon), aztán pár nap elteltével valóban, teljesen bepirosodott majdnem mindegyik, 2-3db van, ami úgy tűnik, nem fog beérni, azok "máshogy" is száradnak.

Fajtája abszolút ismeretlen (legalábbis számomra), annyit mondott a bácsi, hogy ne próbáljam fogyasztani sárgán, mert úgy nagyon erős, szárítsam ki, úgy jó lesz. Én persze elsősorban a magja miatt szárítom, kíváncsiságból ebből is ültetek majd 2016 februárban.

Megszokott forma, de számomra még is különlegesnek tűnt, főleg még nagyon frissen, nyersen, sárgán.

Egy kép az alanyokról:



Mivel tehát a fajtája nem ismert, így jobb híján elneveztem BáChili-nek, a bácsira való tekintettel.

Meglátjuk, mi lesz belőle... az egyiket megkóstoltam, félúton a sárga és piros állapot között, de már elég jól kiszáradva, valóban komoly erő lakozik a kis paprikában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése