2015. szeptember 28., hétfő

Szőlő után paprika... a bor így, a paprika úgy csíp.Szabó Csaba József vagyok Pécsről. Van, de inkább úgy fogalmazok, hogy volt egy másik blogom már itt, a CsabaTanya (LINK). Sajnos attól a kerttől meg kellett szabadulnunk, de a kertészkedési és blogírási késztetésem nem csitult, így úgy döntöttem, hogy mostantól egy másik hobbimról vezetem tovább a blogomat, új címen, ami nem más, mint a chilipaprika „termesztés”.

Szándékosan raktam idézőjelbe: ahogyan a szőlészkedés, borászkodás is csak nagyon minimális mennyiségben és csak háztáji jelleggel, úgy a paprikatermesztésem is csak nagyon kisléptékű módon történik (még kisebb léptékben, mint a borkészítés), nem hatalmas mennyiségre és professzionális szintre kell gondolni. Jelenleg csak a panellakásunk szobáiban folyik a palántanevelés az ablakokhoz közel, az erkélyen pedig a már kifejlett, kiültetésre megérett növények nevelése.

Jelenleg azon agyalok, hogy hol tudnék "tovább nőni", gondolat szintjén már beugrott, hogy esetleg a munkahelyemen keresek arra alkalmas felületeket, ahol mások zavarása nélkül tudnék kiültetni palántákat, ezáltal megnövelhetném a termőterületet, hiszen kerttel, udvarral nem rendelkezem.

Tehát ez a blog nem más, mint az én kis szerény próbálkozásom dokumentációja, bemutatója a chilipaprika-termesztés világában.


Megpróbálom majd itt bemutatni az alapoktól a termés szüretig végigvezetni az ültetés, palántázás, nevelés mozzanatait képekkel és bemutatókkal, és szó fog esni a felhasználás lehetőségeiről is.

Egy példa:

Chili "fa" néhány hetes, palánta korában
(2015. május)

Ugyanaz a Chili "fa" élete közepén
(2015. augusztus eleje)

Az alanyunk kifejlett, termő-érő korában
(2015. szeptember)Majd végül az első szüret után
(2015. október eleje)

Mivel sokan szeretik a chilipaprikát, talán az írásaim, bemutatóim segítségével kedvet kapnak az otthoni termesztésre is, hiszen a leglényegesebb az egészben az, hogy otthon, akár egy panellakásban és annak ablakaiban, erkélyén is megfelelő mennyiségű termés „teremthető meg”. Én is egy átlagos méretű panellakásban élek és bőséges mennyiségű termés jön össze évről évre, sőt, vannak olyan évek, amikor nem is ültetek egyetlen magot sem, mert a korábbi évek őrölt paprikája kitart akár több évig is.

Ahogyan 2015-ben nem is palántáztam, mert még mindig a 2014-ben darált-őrölt-szárított terméseimet fogyasztom.

A következő bejegyzésben bemutatom, hogy 2016 februárjában mely’ fajtákból fogok „veteményezni”.

Utána a következőkben majd megmutatom, hogyan készítem fel a jelenlegi lakásunkat a chilitermesztéshez. Mivel itt még csak bő egy éve lakunk, itt még nem palántáztam, tavaly nyáron a még az előző lakásban elvetett magokból kikelt palántákat és növényeket hoztam át.

Úgyhogy lesz feladat bőven, első körben majd a legnagyobb, nagyszobai ablak előtt kell létrehoznom a 2-3 "emeletes" miniültetvényt.

NAGYON FONTOS: már évek óta termesztek saját célra, de dokumentálni csak most fogom kezdeni a termesztés menetét, ezért jelenleg nem nagyon tudok komoly képes bemutatót, beszámolót közzé tenni. De semmi gond, hiszen épp "holt időben" vagyunk, hamarosan - ahogyan írtam fentebb - kezdem a palánták helyét létrehozni, aztán jön a magok előkészítése, elültetése, majd a folyamatos nyomon követése. Ezekről a mozzanatokról részletesen fogok majd írni, ahogyan jönnek majd szépen sorba.

Kapszaicinra fel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése