2015. szeptember 30., szerda

A FÉSZKES fenébe... fészkelnek a galambok!

Az első, bemutatkozó bejegyzésben "megígértem", hogy a termesztéssel kapcsolatban mindenféle dolog előkerül majd.

Most egy praktikus dolgot szeretnék bemutatni, ez pedig nem más, mint a madárháló.


Egyik évben, már igen régen, 2009-ben volt az a nagy problémám, hogy a környék galambjainak nagyon megtetszett az én kis veteményesem az erkélyen, mivel a természetes fészkelőhelyeik vissza lettek szorítva. Jellemzően az erkélyek közötti résbe fészkeltek annak idején, de ezeket a fészkelésre alkalmas nagyszerű "lakhelyeket" befalazták az egész lakótelepen, amikor megcsinálták a panelházak szigetelését.

Így ezek a repülő lakótársak új helyeket voltak kénytelen keresni, és rendre bepróbálkoztak az én palántáim között, hiszen védett, "bokros" környezetet találtak itt.

Valamit tennem kellett, mert állandóan kitúrták vagy letörték a hajtásokat, ágakat, vagy komplett palántákat fektettek el.

Ekkor jött az ötlet: madárháló.


Így nézett ki telepítve, felszerelve

Nem különösebben szép látvány, de annyira nem is zavaró. Fényt teljes mértékben átereszti, egyrészt a növényeknek is, másrészt a szobába jutó fény útjába sem áll egyáltalán.

Először kétkedve álltam a dologhoz, de felszerelés után rájöttem, hogy nagyszerű találmány: olcsó, egyszerű megoldás, ugyanakkor a galambokat teljesen kizárta. Öntözéskor persze okozott egy kis plusz macerát, mindig el kellett hajtani a "bejáratot", de megszoktam.

Ebben az évben egyébként szinte mindenbe ültettem valamit, amit csak találtam bármilyen üres edényt, cserepet, balkonládát, de nagyon picikék lettek a növények, ahogyan a képek is látszik.
Ehhez képest a tavalyi (link) növényeim összehasonlíthatatlanul nagyobbak, szebbek lettek, aminek nagyon örültem, és termés is bőségesen volt rajtuk.

Igaz, hogy tavaly kimondottan nagyra növő fajták magjait ültettem el, 2009-ben pedig eleve apró díszpaprika növényről származó magokkal próbálkoztam csak, valószínűleg itt kell keresni a "hibát".

Még 1-2 madárhálós kép:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése